We vinden het binnen Scouting Nederland belangrijk dat leden binnen een sociaal veilige omgeving leuke en uitdagende scoutingactiviteiten kunnen doen. Meer info over hoe we de sociale veiligheid binnen de Allart hebben georganiseerd? Download hier het beleid
Wat is sociale veiligheid?
Sociale veiligheid binnen Scouting betekent dat leden zich beschermd weten en voelen tegen grensoverschrijdend gedrag in de vereniging.
Onder grensoverschrijdend gedrag verstaan we het overschrijden van normen (gedragscode) en de wet. Zoals bijvoorbeeld: zeden, verduistering, pesten, groepsdruk, geweld etc.
Scouting Nederland werkt actief aan de bescherming van haar leden op lokaal, regionaal en landelijk niveau. Bewustwording en preventie zijn belangrijke ingrediënten die bijdragen aan een sociaal veilige omgeving.
Richtlijnen sociale media
Social media is niet meer weg te denken uit ieders leven. Voor jeugdleden heeft leiding een voorbeeldfunctie en ze zien je meestal als een van hun beste maatjes. Ook op social media. Daarom gebeurt het regelmatig dat jeugdleden leiding uitnodigen om vriend te worden. Het social media landschap verandert ook nog eens elk jaar door snelle ontwikkelingen. We willen graag leden en vrijwilligers beschermen, dus leggen in dit beleid vast hoe we hier bij de Allart mee om gaan. Het risico is dat grenzen vervagen en we willen als scoutinggroep ten allen tijden een juiste afstand tussen de jeugdleden en vrijwilligers behouden, dus ook online.
Vertrouwenspersoon
Het kan voorkomen dat er iets gebeurt binnen Scouting waarover je niet wilt praten met de leiding van je kind. Onze vertrouwenspersonen Jaap Hagen, Mariken Verhoog of Marcel van de Aardweg, zullen naar je verhaal luisteren en op basis van hun ervaring u informatie en/of advies geven. Als het nodig is, zal hij/zij je graag helpen om contact te zoeken met professionele hulpverleners. Verder zal hij je gegevens alleen doorgeven als je hiervoor zelf toestemming geeft. Download hier de functieomschrijving.